Online tečajevi

Online učenje je izazov i alat  za poboljšanje i unapređenje obrazovnih procesa. Mogućnosti e-učenja povećavaju dostupnost stručnog usavršavanja svim odgojno obrazovnim djelatnicima koji su ujedno  potaknuti  na uporabu informacijsko komunikacijske tehnologije.

Agencija za odgoj i obrazovanje u sklopu projekta „Poboljšanje sustava stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika“ razvila je pet programa e-učenja za stručno usavršavanje koji su od proljeća 2014. godine dostupni putem interneta. Interdisciplinarni programi e-učenja odnose se na teme vrednovanja,  individualizacije rada, strategije učenja i poučavanja, mentorstva,  profesionalnog razvoja i Pestalozzi vijednosti i načela. Završila sam programe:

  • Vrednovanje učeničkih postignuća
  • Strategije učenja i poučavanja
  • Izazovi mentorstva
  • Putem profesionalnog razvoja
  • Učenje i življenje Pestalozzi vrijednosti i načela u odgoju i obrazovanju.

MOOC Dizajner

Uz brojne CARNetove online tečajeve završila sam i  CARNetov masovni otvoreni online tečaj – Moodle MOOC u trajanju šest tjedana. U njemu polaznici izrađuju individualne zadatke,  sudjeluju  u zajedničkim aktivnostima s ostalim polaznicima kao šo su  diskusije u forumima i međusobno vrednovanje postignuća, odnosno izrađenih tečajeva polaznika.  Za uspješno završene  aktivnosti u tečaju, prema definiranim kriterijima, dobila sam  značke:  CARNet Moodle MOOC – Polaznik,  CARNet Moodle MOOC – Istaknuti polaznik i CARNet Moodle MOOC – Dizajner.

Pametni_uporabnik_interneta

Slovenska akademska istraživačka mreža – Arnes  organizirala je besplatni masovni online tečaj  namijenjen svima koji žele naučiti više o sigurnom korištenju interneta i suvremenih informacijskih tehnologija. Za uspješno sudjelovanje u tečaju dobila sam Mozillinu značku “Pametan korisnik interneta”.

Pri udruzi „Zvono“ oformljena je radna skupina Informatički  tečajevi. Završila sam tečajeve:

  • Upotreba MS PowerPointa
  • Izrada razredne web stranice
  • Izrada nastavnih materijala.

Radionice/tečajevi su  dobro organizirani, zanimljivi, primjenjivi u nastavi. Preglednu, jasnu i zanimljivu građu polaznici postupno usvajaju uz konkretne vježbe s preciznim uputama. Vježbe ocjenjuju i komentiraju mentorice tečaja.

Nastavnicima  osnovnih i srednjih škola koji u svoju nastavu žele primjeniti e-učenje putem online tečajeva ili online komunikaciju s učenicima, kako bi stekli  vještine i znanja koja treba imati online mentor-nastavnik, pomaže CARNetov E-tečaj za e-mentore.

Skip to content